Dag 17 – Vrijdag 13 juli

Een korte samenvatting van vandaag: enorme kak en schitterend zeeleven. Een toelichting:

In de ochtend willen we de 17-mile drive rijden. Deze gaat over het Monterey Peninsula (Schiereiland). Op dit schiereiland liggen enorme huizen en prachtige golfbanen. Als we wegrijden van de camping vallen de typisch Amerikaanse brievenbussen ons op. We zijn snel bij de entree van de 17-mile drive.

In een ander reisverslag las ik: ‘we betalen de toegang tot de 17-mile drive, maar het lijkt erop dat dit bedoeld is om de golfbanen te sponsoren.’. Het klopt vrij aardig wat ze zeggen. $9,- later mogen we de weg op.

Onderweg komen we langs de grootste huizen die we ooit hebben gezien. Hier schijnen niet echt de filmsterren te wonen, maar vooral advocaten en medisch specialisten. Bij de ingang kregen we een soort krantje, waarin ook een Carmel Real Estate bijlage zat. Ik zag huizen van boven de 2 miljoen dollar, zelfs van 7,8 en 9,5 miljoen!


Pebble Beach, recht aan de zee

Dan komen we op een van de beroemdste golfbanen ter wereld: Pebble Beach. We moeten echt even stoppen… We lopen een eindje over de baan waar beroemdheden gewonnen en verloren hebben. De borden met overwinningen hebben iets magisch. Tiger Woods en Jack Nicklaus… Maar genoeg over het golf zelf.

Geloof me, ik kan erg goed tegen ‘kak’, bekakte mensen. Maar dit sloeg werkelijk alles. Arrogantie ten top. Het was goed te zien dat dit niets met sport te maken had, maar dat Pebble Beach een plaats is waar je komt om gezien te worden. Toen we onze camper omkeerden werden we verontwaardigd aangekeken door een gezicht vol botox…

Maar we reden verder. We passeerden meer golfbanen en stopten op andere punten. Twee daarvan zijn de moeite waard te vermelden. De eerste was de Lone Cypress, een boom die eigenlijk niet kán bestaan. Deze boom groeit namelijk uit een rots… Raar om te zien dat hij toch gewoon leeft.


The Lone Cypress

Een ander bijzonder punt was een plek met uitzicht over de zee waar we een groot aantal zeehonden zagen. In het water en op rotsen. Ook zagen we nog een zeeotter, die aanzienlijk groter blijken te zijn dan de rivierotters die je vaak in dierentuinen ziet. Toen we verder reden kwamen we langs een andere golfbaan waar we een groot hert overheen zagen lopen!

Toen bereikten we Monterey, een oude vissersstad. We parkeerden de camper en namen de bus naar het aquarium. Het Monterey Bay Aquarium staat bekend als een van de beste aquaria ter wereld, zowel op het gebied van tentoonstellingen als op het gebied van onderzoek en bescherming.


Monterey Bay Aquarium

Het aquarium ligt hier, omdat de Monterey Bay vol bijzonder zeeleven is. bultrugwalvissen, vlauwe vinvissen, orca’s, zeehonden, zeeleeuwen, pelikanen, noem naar op.

Het aquarium zelf is zeer zeker de moeite waard. Het Kelp Forest, een mooi zeewierbos vol haaien en andere vissen is erg bijzonder. De octopus laat helaas niet van zich horen. Daarna lopen we naar de zeeotters. Als je ze van dichtbij ziet valt het inderdaad op dat ze behoorlijk groot zijn. Een meter halen ze wel.

Daarna lopen we naar een van de spectaculairste attracties van het aquarium, genaamd Jellies: Living Art. Als je deze tentoonstelling ziet, vergeet je even dat kwallen stekende rotbeesten zijn. Prachtig verlichte pakken met duizenden kwallen. Opeens lijken het mooie beesten!


Zo lijken ze best leuk…

Verder hebben ze een bassin van een million gallon (3,78 miljoen liter water) vol roggen, baracuda’s, maanvissen (Wat echt de allerlijkste beesten ter wereld zijn, twee meter lang en 300kg zwaar!), zeeschildpaden, gewone haaien en zelfs hamerhaaien! Bijzonder om te zien in een aquarium, omdat je ze eigenlijk nergens ziet.

Als we het aquarium gezien hebben eten we een ijsje op Fisherman’s Wharf van Monterey. Vervolgens rijden we verder naar Santa Cruz, naar de volgende camping. Deze blijk vol leven te zijn. Ik denk dat dit komt omdat mensen uit de V.S. hier met kinderen komen op strandvakanties. Het lijpste is de kerstviering. Omdat kerstmis gezellig is willen ze dit twee keer per jaar vieren, compleet met boom versieren en allerlei kerstliederen zingen… Zo triest dat het wel weer grappig is.


Monterey Fisherman’s Wharf

We ruimen de camper op, pakken de koffers in en maken ons klaar om morgen naar Oakland te rijden en hem in de leveren. ’s Avonds doen we niet veel meer, buiten douchen en slapen. De komende dagen weet ik niet of ik kan uploaden, dat ligt aan hoeveel tijd we hebben ’s avonds in San Francisco.

2 Reacties

  1. Eindhoven,14 Julie 2007
    Hallo allemaal, het zit er weer bijna op zoals ik begrepen heb, je zult straks veel te vertellen hebben en de prachtige foto’s die je gemaakt hebt ,hebben we nog tegoed,. Het is hier nu ook goed weer geworden, een beetje benauwd , maar dat nemen we op de koop toe, heel veel groetjes van mij

  2. He Lars,

    Ik zie dat je een leuke vakantie hebt! Zo te lezen valt er veel te zien in Amerika. Gekke mensen zijn daar toch hè 😉

    Natuurlijk missen we je hier allemaal en daarom hebben we een welkom-thuisfeestje gepland bij jou thuis. Ik hoop dat dat goed uitkomt 😉

    Nog een prettige reis,

    Ben

Plaats een reactie